La importància de l’anàlisi de dades als mitjans

Els periodistes treballen amb dades de consum que condicionen diàriament el seu treball

En el marc del Mobile World Congress 2019 es va oferir una conferència sobre la utilització de les dades per fer avançar els mitjans de comunicació. En un auditori amb menys de la meitat de seients buits, alts responsables de quatre empreses de mitjans –Bloomberg, CNN, Upday i OONA TV– van discutir sobre l’ús que se li pot donar a l’anàlisi de dades –especialment de les audiències– per tal de fer créixer els seus respectius mitjans.

En aquest sentit es va obrir un debat en el qual es van exposar diferents plantejaments. Aneta Nowobilska, directora de publicitat de Upday –l’aplicació de notícies de Samsung–, va defensar que “les màquines no poden reemplaçar a les persones decidint el que és important”. És a dir, són els periodistes els que tenen la responsabilitat d'”assegurar-se que els usuaris saben el que necessiten saber” i és per això que els informadors trien quins temes surten a l’inici de l’aplicació.

Nowobilska va explicar com, en la seva redacció, els periodistes saben per a quina plataforma escriuen, és a dir, per a una aplicació mòbil. Per tant, “els periodistes treballen amb dades”. No només els enginyers coneixen com funciona l’aplicació. Els seus periodistes saben quines fórmules funcionen i quines no. Les dades permeten als periodistes conéixer “quant de temps dediquen els usuaris a llegir les notícies que escriuen” o bé “què paraules funcionen millor” per mantenir l’atenció.

“És bó ignorar de vegades el que la gent tria, si no solament hi hauria articles sobre gats”

Aneta Nowobilska, Upday

Les dades també serveixen, tal com explica la directora de publicitat, per mantenir els usuaris connectats i oferir publicitat personalitzada, així com servir determinades notícies depenent de la persona o el lloc des d’on llegeix, mitjançant complexos sistemes de taxonomia (classificacions). Això sí, també explica que “és bó de vegades ignorar el que la gent tria”, ja que, en cas contrari, no hi hauria “bon periodisme”: “Solament hi hauria articles sobre gats”, explica Aneta. A més a més, “cal prevenir que els usuaris entrin en ‘bombolles'” informatives. En aquest sentit, l’aplicació recomana contingut que “els pot interessar”.

Chris Herbert, vicepresident d’Operacions Digitals i Estratègia a la CNN, va explicar com “amb bon periodisme” estan intentant “arribar a més persones”: “Si la gent no ens cregués, no vindrien al nostre web”. Ells utilitzen les dades dels usuaris per oferir-los contingut. Herbert explica també com fa poc han posat en funcionament un sistema que “transcriu els vídeos automàticament” i els categoritza. Tot això també permet als anunciants “controlar on surten els seus anuncis”. Pel que fa a les dades que recullen dels usuaris, ells treballen amb el ‘video engagement’, és a dir, del que es tracta no és solament de tenir més visites, sinó també del temps que els usuaris miren el contingut.

“Els anunciants controlen on surten els seus anuncis”

Chris Herbert, CNN

Pel que fa a Bloomberg, Scott Havens, director global de distribució digital del mitjà, explica com han incorporat el “machine learning” als seus portals, que es basa en aprendre del comportament dels usuaris per oferir-los allò que els interessa. En aquest sentit, Havens ressalta com han inclòs en el web una secció de “cinc històries que has de llegir” amb contingut recomanat per aquest algoritme.

La necessitat de monetitzar el Periodisme, així com la de mantenir l’atenció dels usuaris en un mercat cada cop més competitiu fan que el nou perfil de periodista que demanden els mitjans cada cop estigui més unit a l’anàlisi de dades generades pels consumidors. El que no sabem és com afectarà això la qualitat del periodisme del futur.

Potser t'agrada