Lina Camí, directora de La Voz del Bajo Cinca, explica com ha evolucionat la publicació durant els últims 23 anys
La Voz del Bajo Cinca és una revista d’informació comarcal que va començar a editar José Luis Salinas –un comerciant que tenia una verduleria a Fraga (Osca)– fa quasi 50 anys. Ara, mig segle després, la reducció de la periodicitat de la publicació per disminuir costs, així com l’aparició d’Internet, han fet canviar el plantejament del mitjà, especialment davant altres alternatives informatives –com són els portals web dels Ajuntaments–.
Lina Camí –actual directora de la revista– explica que, quan va començar –el 1996–, Salinas li va proposar “cobrir la comarca”, ja que pràcticament totes les informacions –fins aquell moment– eren de Fraga.
Un dels punts claus que va introduir Camí quan va entrar com a directora de la publicació va ser la impressió en color: “Vaig començar a introduir el color, sobretot en aquells especials que ho necessitaven, com pot ser un especial de moda, on la major part són imatges”. La directora relata com, en un inici, es feia solament en casos concrets fins que, el 2010, ja va començar a imprimir-se tota la publicació en color. “Fer una revista en color duplica el cost d’impremta, és per això que vam reduir la periodicitat, que va passar a ser quinzenal”, explica Camí. I així també es reduïa el cost del repartiment, que passava a fer-se dues setmanes al mes.
El 2015 la revista va passar a ser mensual –segons explica la directora– també “per reduir costs” i és per això que els continguts d’actualitat van perdre pes en el conjunt de la publicació: “Des de fa un temps tenim la secció de notícies reduïda a una pàgina, ja que, al ser mensual, tampoc té gaire sentit”.
La directora explica com han aparegut eines molt menys costoses per comunicar i informar que dificulten la continuïtat de la publicació: “En un moment en el qual la gent ja no llegeix en paper, per molt que vulguis adaptar-te, els costs es disparen. Si amb altres mitjans pots fer el mateix, no té sentit”.
Lina Camí explica també com l’adaptació a internet ha sigut difícil: “En un inici, quan José Luis va crear el web, penjàvem els mateixos continguts. Després vaig pensar que no tenia sentit, ja que sortia el mateix publicat en paper”.
Quan la revista va passar a ser quinzenal, van començar a penjar les notes de premsa que arribaven dels Ajuntaments amb un enllaç a la font que els ho enviava. Però temps després es van qüestionar si tenia sentit fer-ho: “Tot el món que vol saber el que passa als pobles del voltant va a la pàgina web dels Ajuntaments per informar-se”, relata Camí. “Tot això ens consumia molt de temps però no hi havia un retorn, ja que això del ‘banner’ publicitari, a Fraga, no ha calat”, explica la directora de la publicació. Ara mateix, la pàgina de la revista es fa servir com agenda.